Marokkói quinoa saláta

Hagy mondjam el, hogy az egész amúgy úgy indult, hogy ki akartam próbálni a quinoa-t otthon főzni. Mióta húshagyó lettem -de el se hiszem, hogy jövőhéten vége-, azóta próbáltam mindenféle húspótlót kipróbálni, és jelentem a szejtán volt egyedül az, ami egész közel állt a megoldáshoz! Ezen a csapásvonalon jutottam el a quinoa-hoz, aminek igazából a neve tetszett meg először, aztán utána olvastam és nahát egy újabb szupercsodavalami, ami gigamega egészséges. Nyilván ki kell próbálnom, különben szegényebb leszek jó pár élménnyel. Nézegettem, hogy ki miket csinált belőle, és őszintén semmi nem nyerte el a tetszésemet. Aztán eszembe jutott, hogy hát ha ez olyasmi mint a rizs -felhasználásra-, akkor csinálok rizottót! Ami ha őszinte akarok lenni a végeredményt illetően, rettentően szarul nézett ki, az íze még elment, na de ahogy kinézett?! Tyooo, azóta is a hűtőben várja a szomorú sorsát.

Aztán, hogy ne kelljen kidobni a felhasználatlan maradékát, ennek a rettentően-csodálatosan egészséges csodának. Csináltam belőle egy salátát, amiben nem csalódtam! Bár ez se a legszebb étkek egyike, de legalább ízre nagyon fasza. Köretnek, salátának szerintem kiváló, de őszinte leszek és azt mondom, hogy nekem inkább bulgurom legyen mint quinoam, majd a jövőben!

Hozzávalók:
1 bögre quinoa
2 bögre víz
1 csokor koriander
1 csokor menta
3 különböző színű répa (lelőhelye Fény utcai piac, őstermelői rész! Imádom ezeket a színes répákat)
1tk fahéj
1tk római kömény
2tk ras-el-hanout (elhagyható de ez maga a marokkói konyha esszenciája)
1ek barna cukor vagy méz
1/2db citrom leve
2-3ek olívaolaj

1. A quinoat úgy készítsük el mint a rizst, nem egy nagy scifi! Lehet okoskodni vele, hogy átmossuk -felesleges-, aztán serpenyőben pirítjuk picit, hogy diós ízt kapjon. Ebben látok rációt! A lényeg, hogy 1 bögre quinoat, 2 bögre vízzel és sóval felteszünk főzni. Forrás után alacsony lángra vesszük a tűzet alatta, és lefedve 10-15 percet főzzük. Majd további 5 percig fedő alatt hagyjuk állni pihenni!

2. Közben tisztítsuk meg a répákat, és nagy lyukú reszelőn reszeljük le. A friss zöld fűszereket pedig vágjuk össze előre.

3. Ha kész a quinoa és hagytuk kihűlni, egy nagy keverőtálba szórjuk bele a répával és zöld fűszerekkel egyetemben. Csavarjunk rá fél citrom levét, locsoljuk meg olívaolajjal. Majd küldjük rá a fűszereket és jól keverjük össze!

Ínségesebb időkben -értsd böjt!- jó, benga nagy rántott sajttal vagy hasonló megfejtés mellé adhatjuk köretnek. Grillezésnél meg mondjuk vállalhatja a saláta szerepét.

Ennyi volt a böjt időszakomból a vega és olykor vegán receptek hada. Jövőhéten vége ennek az egész aszkéta életmódnak! Visszatérek bő zsírban sült húsokkal, arcomra steak szeleteket fogok rakni, és a reggeli chai lattet is kolbásszal fogom kevergetni. Ja és ígértemhez híven megírom majd, hogy milyen volt egy óriási húsevőnek, és az alkoholt szerető embernek ez a 40nap!

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *