Friss thai curry paszta

currypaszta2

Ezzel a recepttel adós maradtam a múltkori currys pite után, de a lényeg, hogy végre volt a héten időm, és bepótoltam a lemaradást. Szóval friss curry paszta, ami oltári jóság és nem is értem idáig miért nem csináltam soha. Pedig nagyon sokat használjuk otthon a bolti verziót, amit nagy tégelyben szoktam venni, eléggé sokáig elég is, de ez a friss verzió azért bőven übereli azt! Az elkészítése eléggé szimpla, minden hóbelevancot, beledobunk egy robotgépbe, amit pár percig pörgetünk, és nagyjából kész is a pasztánk. Jó ha full autentikusak és mazochisták vagyunk, akkor essünk neki mozsárban, és hosszan kedveljük a művünket. Esetleg ha túl sokat csináltunk, akkor hűtőben jó pár napig eláll, de mélyhűtőben lefagyasztva még tovább. Így tehát kb. mindig lehet otthon friss paszta, amit aztán csak előkapunk és 20 perc alatt kész a thai currynk, az azért eléggé cool nemde?!

Hozzávalók:
4-5db piros chili
1 csokor friss koriander
1 csokor újhagyma
4db fokhagyma
2-3 szál citromfű szár
2-3 ujjnyi galangal (gyömbér is szuper)
1ek szárított koriandermag
1ek szárított római kömény
1-2db lime leve
2ek rákpaszta
olaj

1. A szárított fűszereket, úgymint koriandermag és római kömény, pillanat alatt forró serpenyőben megpirítjuk, aztán mozsárban lezúzzuk!

2. Aztán minden hozzávalót fogunk, és egy robotgépbe teszünk. A chilinél vigyázzunk arra, hogy ha nem akarunk túl csípős pasztát, akkor egy-két chili magozzunk ki. Az újhagymát, galangált, fokhagymát, citromfű szár fehér részét pedig fogjuk és vágjuk darabokra, hogy a robotgépnek könnyebb dolga legyen.

3. Mindent jól pürésítsünk le, és közben kevés olajat -ami lehetőleg ne olíva legyen most-, adagoljunk a pasztához, hogy szebb legyen az állaga.

4. A végén lehet hozzáadni kevés sót, vagy halszószt, de én nem tettem ezt, mert főzésnél úgyis sokat szoktam használni, úgy meg túl sós lenne az íze. Ennyi volt a nagy művelet, mehet is a serpenyőbe, ahol kicsit pirítsuk át az egészet, tegyünk bele húst vagy amit akarunk, öntsük fel majd kókusztejjel és rock’n’roll! Nem kell többé bolti curry paszta, sem!!

currypaszta1One response to “Friss thai curry paszta”

  1. […] itt, ezért nem teszem meg újból, hanem csak ide rakok egy linket, amin mindent megtaláltok: Friss thai curry paszta itt.  (Amúgy ebből csinálhatok nagy adagot, ami mehet a fagyasztóba és így mindig van otthon […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *