Csirke vindaloo

csirkevindaloo

Sok kedvenc indiai kajám van, sőt igazából az egyik kedvenc konyhám is ez, és ha egy kaját kéne mondanom, ami indiai és meghalok érte oda meg vissza, na az a vindaloo! Imádom amikor annyira csípős, hogy bekönnyezek és gyöngyözök homlokban, az a kedvencem részem. Aztán vannak dolgok amikről viszont úriemberként nem beszélünk, na az a másnap reggel, ami újfent csíp, és az már nem a kedvenc részem!

Régebben mindig vindaloot kértem ha indiai étteremben jártam, ezzel például külföldön remek szórakozást okozva a pincéreknek mikor “extra spicy” fokozatot választottam, de becsületemre legyen mondva, mindig megettem amit elém raktak, mert Édesanyám rendesen megnevelt, hogy ételt az asztalon nem hagyunk, mert soha se lehet tudni, hogy holnap nem e jő el az Armagedeon vagy bármi para!

Szóval étteremben mindig vindaloo volt a menüm, és nagyon sokáig nem mertem otthon csinálni, mert olyan marha bonyolultnak tűnt plusz, hogy jaj van benne ecet?! Hát, hogy a fenébe jön az ecet a csirkéhez?! Jó meg van benne egy halom fűszer is, meg minden, de akkor is ez az ecet téma. Sokáig nem értettem és nem is mertem otthon kipróbálni, aztán egyszer rambora összeszedtem magamat és megcsináltam. Szokásos visszhang dumám, hogy jaj de hát ez tök egyszerű, és pikpak meg lehet otthon csinálni most is él. Szóval kijárt nekem a szánalom kártya, de ez már rég volt, mert vindaloot most már otthon is sokszor csinálok, és mindenkit arra bíztatok, hogy próbáljátok ki otthon ti is. Annyira baromira egyszerű, hogy tényleg hihetetlen, mivel igazából semmit sem kell csinálni, aztán egyszer csak már ott pihen az asztalon a kész kaja, komolyba mondom!

 

Hozzávalók:
1/2kg csirke (nos a csirkemell gagyi ehhez, mert túl száraz! próbáljátok ki inkább felsőcombbal, vagy egész csirkecombbal, de legrajabb ha bárányból vagy marhából csináljátok!)
1 fej vöröshagyma
1 doboz kókusztej
3 ujjnyi gyömbér
4-5 gerezd fokhagyma
3-4db száraz chili paprika
1-2db friss chili paprika
1ek kardamom
1tk mustármag
1tk koriandermag
1ek rómaikömény
1tk barnacukor
1/2 bögre étkezési ecet
1 rúd fahéj
6-8db szegfűszeg
1tk egész fekete bors
1tk kurkuma

 

1. Az egész task azzal kezdődik, hogy a darabos száraz fűszereket egy robotgépben, kávéőrlőben vagy kis kezünkkel egy mozsárban porrá őröljük. Ez egy fontos momentum, mert ha maradnak egészben szegfűszeg vagy fekete bors darabok, és arra a kész kajában ráharapunk, az eléggé kínos.

2. A szétzúzott fűszerekre aztán rádobjuk a száraz és friss chilit -amit ha kimagozzunk nem lesz ultrabrutál csípős a végeredmény-, a fokhagymát és a gyömbért, majd ráöntjük az ecetet, és robotgépben az egészet szép masszává keverjük. (Kis cheat lehetőség, hogy olajjal felütjük az egészet, hogy jobb legyen az állaga, de ez biztos gagyi megoldás, szóval nem hangoztatom nagyon!) Na és ha valaki mozsárban csinálja ezt a masszát, az egy hős! Fogadja minden elismerésem, és gratulálok, hogy rágyúrt kicsit bicepsz/tricepsz kombóra!

3. A csirkét jól besózzuk, majd a kapott masszánkkal jól átdörzsöljük, és az egésszel leöntjük! Fedjük le a csirkét, és lehetőleg egy egész éjszakát, vagy napot hagyjuk állni a hűtőben, hogy tényleg jól átjárja a húst a fűszeres massza.

4. Egy nagy serpenyőben pirítsuk át a húsok oldalait, majd dobjunk rájuk egy felkockázott hagymát, amit még egy kicsit pároljunk együtt a csirkével. Majd az egészet öntsük fel a kókusztejjel, és ha még szaftosabb curryra vágyunk, akkor kevés vízzel a megmaradt pác-masszát keverjük ki és öntsük a serpenyőbe. Fedjük le, és közepes lángon nagyjából fél órát pároljuk a húst, aztán pedig vegyük le a fedőt, és hagyjuk, hogy a massza jól besűrűsödjön!

5. A vindaloot kínálhatjuk rizzsel vagy naan kenyérrel, ahogy és amit szeretnénk hozzá, de a legfontosabb, hogy ez az a kaja, amihez a sör mint olyan, alap kellék! Úgy csúszik hozzá, mint részeg orosz a befagyott tó jegén. Váljék egészségetekre!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *