Croque Madame, avagy a francia megaszendó

croquemadame1

Fuu már vagy 1000 éve nem írtam ide, de a hallgatásom most megtöröm egy full masszív kaja recepttel, ami igazából egy szendvics, na de milyen?! Van az híres nevezetes Croque Monsieur, ami mondjuk lehetne minden melegszendvics ősatyja, és amiről valószínűleg már a legtöbben hallottak legalább egy félszer. Nos mit ér a férfi, nő nélkül? Ez a tétel tökéletesen helytáll jelenesetben is, mert a fentebb nevezett francia csodának, van egy alternatíva női változata is, Croque Madame néven, ami tehát az ősanya! Nagyjából a felépítése ugyanaz, csak hát egy kicsit -ezerszer- tartalmasabb, és kalóriadúsabb mint a másik. Aki fogyózik, vagy figyel a vonalaira és a többi, az most ne is olvasson tovább -vagy ha egy jó kaja-bűnőzésre vágyna, akkor tökéletes posztot olvas-, mert ez az étel szerintem 2 napi kalóriaigényét fedezi az embernek egy étkezésen belül. Felesleges itt a sok szó, a lényeg, hogy marhára laktató és nyilván hizlaló is! Viszont a rengeteg sajtnak, sonkának és besamelnek köszönhetően valami rettentően finom is. Személyes inditatású élmény, de nekem ez a kaja “párizsi hangulatú”, mondjuk gondolom nem véletlenül! Ja azt még el kell, hogy mondjam, ez a recept most sajnos kicsit “időigényes” és többet kell vele foglalkozni mint a tőlem megszokott receptekkel.

Hozzávalók:
4 szelet kenyér
50g vaj (jó sok kell!)
sok sajt (ementáli, gauda, maasdamer játszott most)
sok sonka (főtt sonkát használtam, de szárított is jó lehet)
besamel (recept itt)
2db tojás
dijoni mustár

1. Legelőször a besamelt készítsük el, ami jó ha már készen várja a “bevetést”! A recept itt megtalálható hozzá, lusta vagyok még egyszer leírni.

2. Veszünk két szelet kenyeret, vékonyan megkenjük őket mustárral, majd mindkét kenyérre sok sajtot halmozunk, arra pár szelet sonkát, és összenyomjuk a szeleteket szendvics formába!

3. Egy serpenyőben megolvasztunk vajat, és a szendvics mindkét oldalát megpirítjuk benne. Közben a sajt is kicsit olvad, meg a kenyér is megpirul. A sok vaj mondjuk, kalória level. 10000!

4. Egy sütőlapra tesszük a szendót, amit bőségesen körbekenünk besamellel, majd a tetejére szórunk még egy nagy rettentő adag sajtot. Így fogjuk és szendvicssütőbe, vagy sütőbe tesszük, és hagyjuk, hogy jól rápiruljon a sajt a tetejére.

5. Addig nincs is más dolgunk mint a tojást tükörtojásnak megsütni, lehetőleg úgy, hogy a sárgája még folyós maradjon. Amikor kész a szendvicsünk, a tükörtojást a tetejére tesszük, és mehet tányérra, aztán a hasunkba. Nincs más dolgunk mint aztán egy jó nagy pohár borral -vagy jó száraz ciderrel- leöblíteni az egészet, és elmerengeni azon, hogy a rohadt életbe, ma is többet ettem mint amennyit mozogtam, shame! (Jó de igazából meg tök megéri ilyennel halálra enni magunkat, csak mártírkodom!)

croquemadame2Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *