Chorizo a la Sidra, azaz cideres sült kolbász

cidereskolbasz1

(Fotó: Puskás Nóri)

Régebben már a vörösborban sült kolbászról írtam, ami nagy kedvencem volt különböző tapas bárokban. A következő recept pedig igencsak hasonló, mert ez is alkoholban készült kolbász lesz, csak a vörösbort lecseréltem ciderre, amitől olyan nyáriasnak, frissnek és üdének hat ez az egész. Persze azért erről szó sincs, mert jó kis masszív kaja ez kolbászból, de amilyen nyári napok voltak az elmúlt időszakban, bőven belefért egy ilyen kissé megterhelő étel! Semmi okoskodásra nincs is szükség majd köretnek ide, csak egy jó finom és puha kenyérre, amivel a cideres kolbászból kisült zsírt lehet tunkolni majd. Csorogjon az a nyál, és próbáljátok ki mindenképp ezt a receptet, oltári egyszerű, de tényleg!

 

Hozzávalók:
2-3pár chorizo (jobb fajta debreceni is tuti!)
pár szál friss kakukkfű
1 fej vöröshagyma
2-3gerezd fokhagyma
1 üveg cider (nem kell az egész, maradékot magunkba döntjük)
olívaolaj

 

1. Hozzávalók végeláthatatlan hosszú során is látszik milyen nehéz lesz ezt a kaját összedobni. No de először is, fogjuk a hagymát és vágjuk fel karikákra, amit egy serpenyőben kevés olívaolaj társaságában süssünk meg.

2. Amikor a hagyma üvegesre sült, akkor adjuk hozzá a kb. 2 ujjnyi vastagságúra felvágott chorizo darabokat, és süssük szépen körbe. Közben dobjuk hozzá a nagyobb darabokra vágott fokhagymát, és mellé rakjuk pedig a friss kakukkfűvet.

3. Ha úgy ítéljük meg, hogy minden alkatrész szépen megpirult, akkor öntsük fel -lehetőleg félszáraz- ciderrel a kolbászokat úgy, hogy a feléig érjen a cider a kolbászoknak. Keverjük jól össze az egészet, itt lehet egy kevés füstölt fűszerpaprikát dobni rá, de ez nem fontos.

4. Hagyjuk, hogy a cider redukálódjon fasza kis szósszá, tehát ne legyen túl híg már. Akkor vagyunk kész ha ezt a finom tunkolni való szószt megkaptuk. Nincs is egyéb teendő mint kenyeret törni, kitenni a serpenyőt az asztal közepére, és hadd szóljon! Mindenki tunkoljon, és tömje magába a kolbászkát. Bő pohár borokkal, fröccsökkel illik könnyíteni a műveletet. Egészségetekre!

cidereskolbasz2

(Fotó: Puskás Nóri)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *