Parmezános csirkefalatok, vajas-zsályás szósszal

chickensziget

 

Ez a rántott hús dolog nálam, eléggé befetéma, amivel én nem is nagyon próbálkoztam -sőt igazából sose csináltam-, mert a családban hozzám közelálló hölgyek egytől-egyig, jobbnál jobb rántott húsokkal kényeztettek engem néha napján! Viszont a mostani recept az nem is rántott hús, hanem ilyen falatka. Nagyjából “chicken mcnuggets” a mekiből -sic-, okosan megreformálva, egészségesre és finomra hangolva. Pedig egy ilyen deluxe csirkefalat elkészítése sem valami nagy kaland, még én is képes voltam rá. Tehát mélyen tisztelt Férfi olvasóim, ne legyetek restek, és lepjétek meg ezzel a fenséges semmiséggel feleségetek, Édesanyátok, barátnőtök vagy a családotok, hogy egy kicsit lefelé konvergáljon a bánópénz mutató, azért a sok finomságért cserébe amit kaptok/kapunk mi is. Kb focimeccs szünetében összedobod, bár nyilván nem fogod, de több időt amúgy nem venne igénybe.

 

Hozzávalók:
2db csirkemell
1 maréknyi parmezán
1-2ek apróra vágott friss zsálya
2db tojás
1-2 maréknyi morzsa
1-2 maréknyi liszt

vajas-zsálya krémszósz:
1-2db zsálya levél
2 ujjnyi vaj
1 doboz főzőtejszín (lehetőleg a krémesebb)
bors

1db citrom locsolgatni a falatokat

 

1. A csirkemelleket kb 5x5cm kockákra vágjuk, a lényeg, hogy ne legyen túl benga se, meg apró se. Hanem olyan fasza kis kockák legyenek! Jól besózzuk őket, majd előkészítjük a panírt, amibe jól megforgatjuk később. Kell 3 tányér, az egyikbe felverjük a tojásokat, a másikba beleszórjuk a lisztet, amihez hozzáadjuk az apróra vágott zsályát, a harmadik tálba meg mehet a morzsa, és a reszelt parmezán.

2. Szépen akkurátusan a csirkefalatokat először belehempergetjük a lisztbe, majd a tojásba, végül pedig a parmezános morzsába. Csináljuk meg az összeset, amiket a sütés idejéig pihentessünk egy nagy tányéron.

3. Nagy serpenyőben 1-2 ujjnyi -lehetőleg- olívaolajat melegítsünk fel, és ebben süssük meg a csirkét. Elvileg 3-3 perc kell neki oldalanként, de igazából marhára akkor van készen, amikor szép aranybarna lesz a külseje. Szóval hagyjuk az időt, bízzunk a szemünkben! (Meg ha füstöl már minden, akkor elbasztad!)

4. A krémszósz hatalmas nagy odafigyelést igényel, ami persze cinikusan hangzik, de nem az. A lényeg, hogy a vajat olvasszuk fel, de ne hagyjuk megbarnulni! Az olvadt vajba dobáljuk bele a zsálya leveleket és csak picit süssük meg őket! Ha túl sütjük, akkor megég, a vaj bebarnul és mehet a kukába, true story velem megesett!

5. Ha megsült a zsálya, akkor fogjuk a kis lábost, vegyük le a tűzről, és hagyjuk picit kihűlni. Majd öntsük hozzá a tejszínt, amit jól keverjünk el. A végén még toljunk bele egy kis sót és borsot, aztán kész is.

6. Nagy halomba szórjuk ki az asztal közepére a csirkefalatokat, vágjunk fel citrom gerezdeket, amivel majd locsoljuk meg rendesen a csirkét. Aztán nincs más dolgunk mint rávetni magunkat, és tunkolgatni a szószba, és hümmögni, hogy de kurva finom is ez. Egészségetekre!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *